Respektera grafiker, är du snäll

Jag blir så trött.

Så trött på folk som inte respekterar eller förstår vilket arbete det faktiskt är att arbeta med grafisk design.

Anledningen till att jag är så trött på detta kommer här (lång text, men den kan vara värd att läsa):

I ett flera år nu har jag gjort grafiska arbeten till folk som bett mig om det. Jag har gjort logos, affischer, brochyrer, osv. Väldigt länge har jag tänkt att "det är ju bara roligt, inte behöver jag ha något betalt för det här!" och det har varit sant, det mesta jag gjort har varit till kompisar som behövt något, och det är klart jag ställer upp då!

Men, nu på senare tid har fler velat ha mina tjänster. Jag har inget eget företag (än, jag jobbar på det...) så det där med pengar har varit ett återkommande problem. Hur mycket kan jag ta betalt? Kan jag verkligen få pengar eller måste det vara något annat? Borde jag ens ta betalt? Ja! Det är klart jag borde. Även om det är små summor.

Jag lägger ner min själ i allt jag gör, det tar tid och kraft ifrån annat som jag kanske egentligen borde koncentrera mig på, men jag gillar det, och är mer än villig att offra det, så länge jag får något för det.

För ett och ett halvt år sedan gjorde jag en logga till ett stort arrangemang. Loggan har tryckts upp på t-shirts, en massa give-away-prylar, som reklam i diverse tidningar och utskick, folk ifrån hela Sverige kommer på arrangemanget, och för detta skulle jag få ett presentkort på en inte allt för hög summa. För ett och ett halvt år sedan var det helt ok för mig, något jag gjort skulle ju ändå få synas i hela Sverige, det var nog som betalning för mig. Nu, ett och ett halvt år senare har jag fortfarande inte fått något.

Jag skulle kunna säga att de inte får använda den längre, men det kan jag inte med. Jag känner flera av de som har hand om arrangemanget, och jag vet att det har blivit missförstånd och att ingen medvetet vägrar mig pengarna, men jag saknar någon som tar tag i det på riktigt!

En annan förening bad mig göra en annan logga, för bara ett par veckor sedan visserligen, men jag gjorde ett förslag, skickade till dem, men har inte hört något sen dess.

Jag gjorde en affisch, till ännu ett ställe, men de ville inte ha den (de valde att ha kvar den gamla, väldigt ful om du frågar mig..) så jag fick inget för det arbetet, som jag ändå jobbade hårt och ganska länge med. Där ingick det inte i någon deal att jag skulle få pengar oavsett, men jag tycker ändå att de kunde tänka på det arbete jag lagt ner.

Folk verkar inte förstå att för mig är arbetet med att göra en logga eller affisch eller vad som helst lika mycket värt som en arbetsdag på fabriken, kontoret, kaféet, eller vart de nu skulle råka jobba. Skulle de nöja sig med att inte få betalt bara för att en kund inte tyckte om kakan den köpte? Jag tror inte det.

Så snälla ni som läser detta, tänk på hur mycket det finns runt omkring dig som någon faktiskt arbetat med att ta fram, och respektera deras arbete. Snälla.

Ge en kommentar
Postat av: Louise

Hell yeah! Jag tycker definitivt att du ska börja göra regler för vad som händer om företag inte använder dina förslag och alltid ha klara överenskommelser! Och jag hoppas du vet hur mycket jag uppskattar all expertis hjälp jag fått genom åren <3

2011-03-01 @ 16:59:29
Postat av: Lisa

Stå på dig!

2011-03-02 @ 21:57:44

Kommentera inlägget här så är du söt:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0